Српски језик
Енглески језик

БИОГРАФИЈА

РАДОМИР ДАМЊАНОВИЋ ДАМЊАН

Радомир Дамњановић са обојеним лицем

Радомир Дамњановић Дамњан (Мостар, Краљевина Југославија, 10. децембар 1935), је један од најзначајнијих српских ликовних уметника и битна је референца у међународним оквирима. Живи и ради у Београду и Милану.

Завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1957, а постдипломске студије 1959. године у класи професора Недељка Гвозденовића. Први пут је самостално излагао у Београду 1958. године, а на многобројним групним изложбама у земљи и иностранству учествује од 1959. Излагао је на Документима у Каселу (1964), бијеналима у Сао Паолу (1963), Венецији (1966, 1976), Токију (1967) и Братислави (1968). Као Фулбрајтов стипендиста боравио је у Лос Анђелесу и Њујорку 1971 — 1972. Његова дела се налазе у колекцијама и сталним поставкама многих значајних музеја, фондација и галерија у земљи и иностранству, између осталих у Народном Музеју у Београду, Музеју савремене уметности у Београду, Музеју модерне уметности Жорж Помпиду у Паризу и многим другим.

Од 1974. године живи и ради у Милану.

Дамњанов опус је хетероген и жанровски сложен. Он се креће кроз слику, цртеж, графику, објекте у простору, фотографију, филм, видео, перформанс, чак и писану форму. Током шездесетих, на почетку каријере, Дамњан се бавио сликарством симболичких, апстрактних и минималних карактеритика. Од седамдесетих користи се новим медијима својственим концептуалној уметности- видеом, фотографијом и перформансом, док се у сликарству приближио његовој аналитичкој струји. На прелазу у девету деценију прошлог века Дамњан се тематски окреће мртвој природи, портрету и аутопортрету које реализује као подне или зидне инсталације исликане у духу постмодерне цитатности 'новог поентилизма'. Уз ове, условно, типичне етапе свог опуса, он стално експериментише, како у погледу медија који користи, тако и у погледу саме идеје радова.

Много пута награђиван, како у земљи, тако и иностранству. Најзначајније његове награде су:

  • 1963. Награда „Vanda Svevo“, 7. Бијенале у Сао Паолу, Сао Паоло
  • 1964. Награда „Надежда Петровић“, III Меморијал „Надежда Петровић“, Чачак
  • 1964. Октобарска награда града Београда, Београд
  • 1965. Награда I Анала младих, Београд
  • 1967. I награда, III Тријенала ликовних уметности, Београд, Откупна награда Музеја савремене уметноси са III Тријенала ликовних уметности, Београд
  • 1968. I награда, Салон Блу, Задар, I награда
  • 1968. Интернационални бијенале „Данубиус '68“, Братислава
  • 1981. Il Festival di arte video, Arte Video in Europa, Локарно
  • 1986. I награда, Меморијал „Надежда Петровић“, Чачак
  • 2011. Награда Сава Шумановић, Нови Сад